Jdi na obsah Jdi na menu
 


Norimberg 2010

12. 2. 2010

Tak jsem strávil 3 dny mezi modely v Norimbergu. Jako tradičně se bylo na co dívat, to nejzajímavější (z mého 1:18-tinového hlediska) najdete v připojené fotogalerii.

1. Zde mě zastihla zpráva číslo 1 - SCHUCO koupilo končící firmu SOLIDO.

2. EXOTO již druhým rokem nevystavuje a na stánku distribuční firmy jen starý model NISSANU 390.

3. SCHUCO se spojilo pro výrobu přepravníku závodních vozů Mercedes Benz závodního týmu PORSCHE a PORSCHE MARTINI s firmou PREMIUM CLASSIXXS, prodávat bude každý samostatně.

4. Nejvíce novinek na stánku AUTO ART a SPARK, špatně na tom nejsou ani NOREV.

5. CMC mimo dvou mercedesů a dvou variant Testarossy vystavil i prototyp ze žluté hmoty přepravníku FIAT záv. stáje Ferrari s připojenou tabulkou - NEFOTIT  ! Je tak jen foto plakátu. BUGATTI ATLANTIC nevystavovali, podle jejich informací by mělo být v prodeji koncem roku 2010 - nechtějí její vývoj uspěchat a nebojí se ani konkurence ze strany NEO MODELS ani AUTO ART, kteří model vydali, či vydají dříve.

6. BUGATTI od Bauera - nádhera. Zajímavost ? - na připomínku, že sběratelé přeměřili rozměry BUGATTI  ROAYAL (rozvor,...) a vychází jim měřítko 1:16, přítomný zástupce vypadal, jako by "spadl z Marzu", pak ze sebe vysoukal odpovědˇ, že to není možné, že měli originální plány od BUGATTI a přístup ke skutečnému vozu v muzeu, přivolaný další "odborník" pokýval hlavou, že to není možné ! Ten kdo si tento model pořídil, jistě nelituje a novinka v nádherné tyrkysové barvě ho jistě osloví a pak bude zářit v jeho vitríně - já si ho tedy určitě pořídím.

7. Modely KYOSHO jsou stále na vysoké úrovni, mají jen problémy s licencí na Ferrari, tak je budou vyrábět pro BBR a GMP a dále svoji 250 GTO. Alpine A 110 ve verzích Monte Carlo (chystají i jiné) vypadají suprově a doufám, že jsou skutečně v 1:18.

8. AUTO ART připravil pro sběratele spoustu novinek, záleží jen na čase, v jakém se ke sběratelům dostanou.

9. Zklamáním byl HOTWHEELS, jen jediná vystavovaná novinka a to F512S bubeníka PINK FLOYD, tedy ani ne závodní verze, které byly v předchozích katalozích. Abych nezapomněl, další novinkou bylo vystavené auto 1:1 - Lambo, když nejméně v předchozích čtyřech letech, kdy jsem na veletrhu byl, bylo vždy vystaveno Ferrari.

10.Obdobně nic moc na stánku MINICHAMPS, jen Alfa Romeo 8C 2900 Luongo v serii PREMIUM COLLECTION. 

11.SPARK dále rozšířil sérii vítězů LeMans a také o další atraktivní auta ze série LM  ALMS.

12. NOREV se snaží v rámci tradic francouzských vozů, německých poršáků a mercedesů a vozů LeMans.

13. Třináctý bod (neštˇastná třináctka ?) připadl na ABREX. Velké zklamání ! Děvčata na stánku mají "bobříka mlčení", když odpoví, tak jen nejistě. Vystaveny všechny 1:43, z 1:18 SUPERB ve čtyřech barvách (to znamená, že tam nebyla ani OCTÁVIA RS, SCOUT,...) které tam byly loni i předloni, z historických jen jediný model Š 860 ve verzi kabriolet (chyběla loňská verze s nataženou střechou, POPULÁR ,..). Nový katalog ? Ale kde že ! A co budou dělat v době krize ? Dotáhnou do prodeje jen PRAGU V3S. Další nová informace již nepochází ze stánku ABREXU, ale mají údajně připravený do výroby a prodeje jeden nový model ! Těžké časy sběratelů Škodovek nastaly !

14. Pro sběratele Ferrari lahůdky ve formě resin modelů od firem MR Collection (ceny více než 8 tisíc), MG MODELS (ceny jak MR Col.), ABC BRIANZA (ceny v rozmezí 10-12 tis.). 

15. Překvapila firma TRUE SCALE - krásně zpracovaný TYRRELL FORD P34 - legendární šestikolka z roku 1976, čtvrtou verzí Porsche 935 K3 COCA COLA z roku 1980 a pátou PORSCHE 935 K3 stáje KREMER z roku 1979, v katalogu je ještě jedna verze 935 K3  COCA COLA z roku 1981. Nádherně vypadají figurky mechaniků závodních týmů (jsou i v 1:43). 

 

Náhledy fotografií ze složky Norimberg 2010