Jdi na obsah Jdi na menu
 


NÁVŠTĚVA NORIMBERGU 2007

15. 7. 2007

Ve dnech 1. až 3. února 2007 jsem po roce opět navštívil výstavu modelů v Norimbergu. Byl to již 58. ročník. Letos bylo super počasí, loni touto dobou byly mrazy až - 26 st.C a tak nám bylo docela příjemně.

Doprovázel jsem známého obchodníka s modely (stejně jako loni) a tak jsem měl možnost se účastnit některých jednání s vystavovateli, sáhnout si na pár modelů, které jdou teprve do výroby a na pultech se objeví později. Obchodní jednání jsou z mého pohledu zajímavá, některá dokonce úsměvná - to když se snaží mladá tlumočnice Eva vystavovateli vysvětlit, že si čeští modeláři stěžují, že u modelu za více jak 5 tisíc (CMC) "šmajdají" kola nebo nemůže vyslovit "šasi" (chassis). Některé firmy mají minimum novinek a tvrdošíjně nabízí staré modely (EXOTO).

Bylo zde opět na co se dívat, soustředil jsem se zejména na modely 1:18, ale bylo zde k vidění i spoustu dalších měřítek. Letos byly modely aut soustředěny do jedné haly, což bylo pro návštěvníky s vyhraněnými zájmy jedině dobře. Tradičně byly na stáncích vystavujících firem i skutečná auta v měřítku 1:1. Kdo by se rád nepodíval zblízka na FERRARI  FXX, na vítězný vůz LeMans 2006 AUDI R10 TDI, FORD CAPRI Gr.5 na stánku MINICHAMPSU (budou tento model dělat), na LAMBO GALLARDO spider na stánku BBURAGA,...........

Letos mě zaujaly zejména novinky na stánku KYOSHA - FERRARI 575 GTC rok 2004 ve třech barvách, zejména pak nádherná 575 GTC EVOLUTION  v matné černé barvě.

A protože jsem trochu sběratel vozů FERRARI, tak i HOTWHEELSU. Na jejich stánku mimo již zmiňovaného FXX  "v životní velikosti" byla část expozice věnována ukončení kariéry Michaela Schumachera - vystavena jeho přilba, rukavice, kombinéza a řada limitovaných modelů F1 FERRARI. HOTWHEELS přichystal pro sběratele tři zbrusu nové modely Ferrari, zatím nebyly vystaveny hotové modely, ale "kopyta". A pak k 60-tému výročí značky Ferrari limitované série modelů ve speciální barvě. 

Na stánku CMC nádherné FERRARI 500F2 , připravovaná novinka BUGATTI a také samostatně dodávané chassis úspěšného modelu MASERATI typ 61.

Na stánku MINICHAMPSU příjemně překvapili novou kolekcí modelů BENTLEY řady 4 1/2 litre a 6 1/2 litre skládající se z 1500 až 2000 dílů. Také vystavovali k již vyráběným modelům BENTLEY otevřené verze.

Docela dlouhou dobu jsem strávil na stánku REVELL, kde tvořil přímo před návštěvníky svá diorama jejich známý tvůrce Dirk Patchkowski (jeho výtvory lze zakoupit v Německu za ceny okolo 1.600 EUR). Některé jeho díla jsou v připojené fotogalerii. Stánku vévodil starý, poničený, zaprášený MERCEDES a na jeho kapotě "upravený" podle něj, model 1:18.

Auto Art vystavoval novinky PORSCHE 911 CARRERA RSR z roku 1973, PORSCHE 928 ,jednu verzi PORSCHE 908 a několik barevných úprav PORSCHE 911 GT3.

Poměrně chudě vypadal stánek SOLIDA, na stánku NOREVU z nových modelů spousta PEUGEOTŮ a také PEUGEOT 905 LeMans.

Nic nového, vyjma FERRARI 375 v několika verzích, nemělo ani BBR, EXOTO má pořád stejné modely a vyjma jiných barevných odstínů a LOLY T70 také téměř nic.

ABREX je kapitola sama pro sebe, svými modely nás sice potěšil, ale jejich uvádění na trh je pro sběratele zoufale pomalé. Vystavovali mimo již prodávaných Škodovek ROOMSTRA 1:18, v měř. 1:43 Š 1203 a PRAGU V3S (nenalakováno).

Ač nejsem sběratel autodráhových modelů, zaujali mne jejich kolekce - model(y), figurka jezdce, vše uloženo v kazetě s dobovým obrázkem, fotkou jezdce a jeho reprodukovaným podpisem. A tak zde byl Steve McQueen, Klaus Ludwig, Richardo Patreese, Vic Elford, Ronnie Peterson, ................... Nafotil jsem jich dost a jsou ve fotogalerii. 

Úžasnou hračku v měř. 1:4 vystavovala firma, jejíž jméno si již nepamatuji. Model FERRARI 312 P, to byla radost pohledět.

Dalo by se napsat daleko více, třeba o celém pavilonu plném vláčků všech velikostí, ale to bych už fušoval někomu do řemesla a to bych nechtěl.

Příští rok asi vynechám, ale na 60. ročník v roce 2009 bych se rád opět podíval. 

Touto cestou bych ještě rád poděkoval kamarádovi Jirkovi Kunzovi, s jehož souhlasem jsem ve fotogalerii k tomuto článku publikoval některé jeho fotografie.

 

 

Náhledy fotografií ze složky NÁVŠTĚVA NORIMBERGU 2007